En liten historielektion om Teddybjörnens födelse

27 juni, 2013 av Josefine Lämna en kommentar »

Vilken var egentligen den första Teddybjörnen? Varifrån kommer namnet Teddybjörn? Hur skiljer sig dagens nallebjörn emot den klassiska Teddybjörnen? Vi ska nedan försöka reda ut några av frågetecknen kring nallens historia.

Vem som tillverkade den allra första Teddybjörnen med det klassiska nalle-utseendet är en fråga som vi troligen inte kommer kunna besvara. Detta då det otroligt nog är något som verkar ha skett på i alla fall två platser i världen nästan exakt samtidigt.

Men vi börjar vår historia i  slutet av 1800-talet. Det var nämligen då Margarete Steiff startade sin tillverkning av mjuka djur i filt. Det var till början en hobby men djuren blev snabbt mycket populära bland barnen i trakten och för att kunna möta efterfrågan fick Margarete till slut anställa sina bröder och brorsbarn för att kunna möta efterfrågan. Företaget Steiff bildades och man tillverkade mjuka djur, en populär modell var elefanten, men ännu fanns ingen björn. Det var en av Margaretes brorsöner, Richard, som bad sin faster att tillverka en björn med rörliga ben och armar. Björnen skulle vara en sorts motsvarighet till flickornas dockor. En tuff docka passande till pojkar helt enkelt. Sagt och gjort, 1902 skapade Margarete en nallebjörn som skulle bli föregångaren till dagens teddybjörnar. Nallen hade något längre nos, längre ramar, puckel i nacken och var hårt stoppad med träull.

Ungefär samtidigt i USA pågick vid den här tiden en hyllningskampanj till dåvarande presidenten Theodore “Teddy” Roosevelt. Roosevelt hade nämligen på en björnjakt stött på en söt liten björnunge som han vägrade skjuta för att den var så söt. Presidenten satte geväret i backen som protest och hela situationen avbildades på en teckning som spreds i USA. Folket hyllade presidenten för sin givmilda handling och man började avbilda en liten björn på alla teckningar där Roosevelt avbildades. Här delar sig historien sedan något beroende på vem man frågar. Låt oss dela in fortsättningen i två delar:

1. En rysk invandrare som drev en liten leksaksbutik där han tillverkade mjuka djur i USA vid det här tillfället snappade upp idén om Teddy´s björn och tillverkade en björnliknande nalle som han döpte till Teddy. Nallen blev snabbt omåttligt populär och spreds till alla delar av USA.

2. Margaretes brorson Richard tog med sig björnen som hans faster designat åt honom på en mässa i Tyskland. På mässan fanns en amerikansk inköpare som var arbetade på ett stort varuhus i USA. Han blev förälskad i Steiffs björn och beställde omgående 3000 exemplar! Några av dessa nallar råkade hamna på ett bröllop där den dåvarande presidenten Theodore “Teddy” Roosevelt var gäst. Teddy blev förälskad i den söta nallen och då historien om presidentens barmhärtighet över den lilla björnungen på jakten var i ropet gjordes en snabb koppling mellan Steiffnallen och Teddy. Uttrycket “Teddys Bear” myntades och när Steiff fick höra om Roosevelts möte med deras nalle sände de en förfrågan till presidenten om de hädanefter får kalla sin björnliknande nalle för Teddybear (Teddybjörn), vilket de fick presidentens godkännande för.

Sanningen bakom Teddybjörnens historia kan ligga i någon av dessa historier, i en kombination av dem båda, eller kanske i ett tredje alternativ som är utan vår vetskap. Ett konstaterande vi vågar oss på som slutsats är i alla fall att presidenten Theodore Roosevelt är mannen bakom namnet Teddybear.

Idag då?
Några av Steiffs nallar har fram till idag behållt det klassiska Teddybjörns utseendet med lite längre nos, långa ramar och den karakteristiska puckeln i nacken. Dessa nallar har ledade armar och ben och snurrbart huvud. Men Steiff har även utvecklat en nallemodell med ett modernare utseende, de nallarna har kortare nos, rundare former och har, i de flesta fall, inte rörliga leder utan är helt mjuka i kroppen. Den här moderna versionen på nallebjörnen är den vi är mest vana vid att se i butikerna idag.


Fynn är ett exempel på en nalle med             Medan nallen Elmar har behållt det mer
ett mer modernt utseende                                 traditionella teddybjörnsutseendet.


Om man vill ha en nalle med verkligt traditionellt utseende och känsla är
Classic Teddybear från Steiff den rätta nallen. Han har päls av Mohairull, ledade
armar och ben samt det klassiska knappen i örat såklart. Nallen är ej lämplig som leksak utan
tillhör Steiffs Adult Collection serie.


Goa nallar och mjukisdjur till både barn och vuxna!

Annonser

Kommentering avstängd.